logó

együtt lét napokadam-villa_h120px.jpgbelgradi-CML-konferencia-csoportkep_h120px.jpgbelgradi-CML-konferencia_h120px.jpgegyutt-let-lap-2014_h120px.jpgegyutt-let-nap-2014-taplalkozasi-szekcio_h120px.jpgegyutt-let-nap-kozgyules-2014_h120px.jpgfaces_h120.jpg

a betegség leírása

Ezt a tájékoztatót azzal a reménnyel írtuk, hogy segítségével jobban megértheti a gasztrointesztinális strómális tumor (GIST) lényegét. Bízunk benne, hogy választ talál benne a diagnózist és a kezelést illető kérdéseire, és sikerül megfogalmaznunk esetleges érzéseit.

Tájékoztató anyagunkat a hazai szakorvosokból álló GIST Munkacsoport a szakma jelenlegi ismeretei alapján helytállónak tekinti. Ezzel együtt természetesen személyre szabott, kész kezelési javaslatot nem adhatunk, hiszen erre csak az Ön orvosa képes, aki nyilván ismeri a teljes kórtörténetét.

Ha tájékoztató anyagunkat hasznosnak találja, kérjük, adja tovább azoknak a családtagoknak és barátoknak, akiknek szintén segíthet. ők is csak bizonyos ismeretek birtokában segíthetnek Önnek megbirkózni a felmerülő problémákkal.

Mi a GIST?
A GIST a gyomorbél huzamból kiinduló daganat, mely bárhol előfordulhat a nyelőcsőtől egészen a végbélig, leggyakrabban azonban a gyomrot (60-70 %) illetve a vékonybelet (20-30%) érinti. Az említett szervek falában lévő, a bélcsatorna mozgását vezérlő idegsejtekből (un. Cajal sejtekből) ered. A felfedezés időpontjában az esetek 30%-ában rosszindulatú, ami alatt azt értjük, hogy növekedése közben környezetére ráterjed, vagy távoli szervekben áttéteket képez. A daganat áttétek elsősorban a májban alakulnak ki.

Nem tartozik a gyakori daganatok közé: egy millió emberre jut 10-20 eset. Jellemzően inkább az idősebb korosztályt érinti (55-65 év), férfiaknál valamivel gyakoribb, mint nőknél.

Mi okozza?
A sejtek növekedése, osztódása és pusztulása normális esetben pontosan szabályozott folyamat. A szabályozás egyik fontos eleme az un. KIT-fehérje, mely az egészséges sejtek felszínén is megtalálható. Ha azonban a fehérje előállítását vezérlő DNS szakasz meghibásodik (ez az ú.n. mutáció), a keletkező kóros KIT fehérje a sejt kontrollálatlan szaporodását indítja el. Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy a GIST sejtekben szinte mindig kimutatható ez a mutáció. A DNS meghibásodásának pontos okát még nem ismerjük.

Ez a kóros fehérje később még fontos lesz a daganat kimutatásában és kezelésében.

Mik a rizikó tényezők?
Léteznek bizonyos ritka kórképek (neurofibromatózis, egyes bőrbetegségek), melyekhez társultan a GIST gyakrabban fordul elő. Néhány esetben megfigyelték a daganat családi halmozódását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az Ön gyermekei feltétlenül öröklik ezt a betegséget.

Mik a tünetek?
Mivel a GIST az emésztőszervek falának mélyebb rétegeiből indul ki, gyakran sokáig tünetmentes, ezért csak véletlenül kerül felismerésre. Amennyiben tüneteket okoz, azok a daganat méretét?l és elhelyezkedését?l függenek.

Jellemző tünetek:

  • hasi diszkomfort,
  • fájdalom,
  • gyomorbélrendszeri vérzés

Súlyosabb vérzés főleg a patkóbél daganatára jellemző. Előfordul, hogy az észrevétlen, enyhe vérzés okozta vérszegénység hívja fel a figyelmet a betegségre.

  • hányás
  • bélelzáródás
  • tapintható hasi daganat

Ezen tünetek jellemzőek lehetnek a GIST-re, de számos más magyaráztuk is lehet. Ha a tünetek bármelyikét észlelik, keressék meg kezelőorvosukat.

A betegség felismerése
A tünetek valamelyikét észlelve Ön valószínűleg a háziorvosát keresi fel. Amennyiben felvetődik hasi daganat lehetősége, háziorvosa részletesebb kivizsgálásra kórházba, vagy szakrendelőbe irányítja. Ennek keretében a következő vizsgálatokra számíthat:

Hasi ultrahang vizsgálat
Megmutathatja a daganat helyét, méretét, környezetéhez való viszonyát. További információ nyerhető a terület CT (komputer tomográf) ill. MR (mágneses magrezonancia) vizsgálatával.

Endoszkópia (gyomor-bél tükrözés)
Minthogy a daganat leggyakrabban a gyomor-bél rendszer felső szakaszát érinti, többnyire gyomortükrözés segítségével vizsgálják. Ha mégis az alsó szakaszon alakul ki, akkor a vastagbéltükrözés a megfelelő módszer. Amennyiben a daganatot a tükrözés során megtalálják, lehetőség van abból szövetminta vételére (biopszia). A GIST tumorok egy kis része nem a bél ürege felé növekszik, ezért az endoszkópia számára nem láthatók. Ilyenkor más módot kell keresni szövettani minta nyerésére.

Szövet- ill. sejtmintavétel
A tükrözés során nem látható, de ultrahang vagy CT vizsgálattal bizonyított daganat esetén lehetőség van a hasfalon keresztül egy speciális tű segítségével szövet- vagy sejtminta vételére.

Az esetek egy részében a GIST csak a műtét során eltávolított daganat mikroszkópos vizsgálatával bizonyítható.
Fontos kiemelnünk, hogy ez a ritka daganat csak mikroszkópos vizsgálattal különíthető el más bélrendszeri daganatoktól, melyek esetleg teljesen eltérő kezelést igényelnek. A mikroszkópos szövettani vizsgálatot patológus végzi. Lehet, hogy erre még a műtét előtt sor kerülhet (a tükrözéssel egybekötött biopszia, vagy a hason keresztüli mintavétel segítségével), de lehet, hogy csak a műtét után születik meg a pontos diagnózis. A szövettani vizsgálat fontos eleme a korábban említett KIT fehérje kimutatása a mintában.

A gyomor-bél tükrözés
A tükrözés során egy rugalmas, apró kamerával felszerelt, csőszerű eszközt vezetnek a szájon, illetve nyelőcsövön keresztül a gyomrába. A vizsgálatot megelőző nap éjféltől már ne egyen. A vastagbéltükrözés előtt valószínűleg kap egy vénás injekciót, mely segít Önnek ellazulni és csökkenti a vizsgálat okozta kellemetlen érzést. Gyomortükrözés esetén a torkába érzéstelenítő spray-t fújnak, amitől zsibbadást fog érezni. Oldalfekvő helyzetben vezetik be az eszközt. Lehet, hogy kellemetlennek fogja érezni, de semmi esetre sem fájdalmasnak. Próbáljon lazítani, és lélegezzen mélyeket. Az egész folyamat legfeljebb 20 percig tart. A vizsgálat után még egy óra hosszat ne egyen, ne igyon, mert az érzéstelenítő miatt félrenyelhet. Ha kérdése, vagy félelme van a tükrözéssel kapcsolatban, nyugodtan forduljon orvosához vagy a nővérhez.

A vastagbél tükrözés
Erre a vizsgálatra jóval ritkábban kerül sor. Hasonlóan a gyomortükrözéshez, itt is egy hajlékony, kamerával felszerelt eszközt alkalmaznak, mellyel az egész vastagbél áttekinthető. Ehhez természetesen a beleknek üresnek kell lenni. A vizsgálatot megelőző napon már csak folyadékot fogyaszthat, és emellett erős hashajtókat fog kapni. A tükrözés megkezdése előtt vénás injekcióban nyugtatót adnak, így csak minimális kellemetlenségre kell számítania. Oldalfekvő helyzetben vezetik be az endoszkópot a végbélnyíláson keresztül. Megfelelő előkészítés esetén a vizsgálat nem fájdalmas, és kb. fél óráig tart.

Szövettani mintavétel a hasfalon keresztül
Ez a vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel. Miután a daganat pontos helyét és kiterjedését ultrahang vagy CT segítségével már megállapították, a szúrás helyét elérzéstelenítik, majd a hasfalon keresztül egy speciális tűvel (ultrahang vagy CT ellenőrzése mellett) a daganatból egy kicsiny szövetmintát vesznek.

orvos válaszol gomb
együtt lét nap gomb
hírlevél gomb

My PCR Physician Button – English